Oblíbená atrakce – horská dráha

Zatímco někdo si užívá rychlou jízdu, strmé stoupání a rychlé pády, další se křečovitě drží okrajů vozíku a modlí se, ať už je konec. U nás se bohužel nemůžete těšit na masivní konstrukce z tun železa a oceli, ale stačí si vyjet nedaleko za hranice, a můžete se těšit na skutečně adrenalinový zážitek. Jaké jsou ale největší, nejvyšší, nejrychlejší a nejšílenější dráhy světa ?

velká horská dráha

Formula Rossa

Tato horská dráha je součástí Ferrari parku v Abu Dhabi. Od něčeho takového byste poklidnou vyhlídkovou jízdu opravdu nečekali, a taky že ji nedostanete. Tahle věc dokáže zrychlit z nuly na 240 kilometrů v hodině za pouhých pět sekund. V krátkém momentě vás vyveze do výše přes padesát metrů, zažijete přetížení skoro 5G a alespoň na chvíli tak zažijete pocit, který prožívají piloti formule 1.

vozíky na dráze

Kingda Ka

V názvu má „king“, tedy král, a skutečně je králem mezi drahami. Je totiž nejvyšší na světě. V nejvyšším bodě vás čeká rozhled z výšky 140 metrů. Celá tahle zábava trvá méně než 30 sekund a řítíte se při ní rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Součástí je i volný pád, což rozhodně není nic pro slabé povahy.

Steel Dragon 2000

Ocelový drak, který na vás číhá v Japonsku, je nejdelší drahou na světě. Měří skoro tři kilometru, a přesto, že jezdí „jen“ 150 kilometrů v hodině, celou ji prosvištíte za čtyři minuty, a vyvezete se do výšky skoro sto metrů. Na trati si navíc užijete i jeden z nejdelších pádů, který měří devadesát tři metrů.

dráha v Santa Monice

Scenic Railway

Ve srovnání s ostatními je to šnek, který jezdí jen asi padesát kilometrů za hodinu. Primát této dráhy je v tom, že jde o nejstarší nejdéle fungující dráhu světa. Dráha se otevřela roku 1920, a od té doby jezdí nepřetržitě. Na tuto dráhu se mohou odvážit i ti, kterým rychlá jízda a mohutné otáčky nic neříká. Nejvýše, kam se dostanete, je 12 metrů nad zemí.


Nezařazené