Co je potřeba k zavařování a sterilování
HRNEC
Cínovaný s plechovým držákem na sklenice a s teploměrem. Jeho police musí těsně přiléhat.
STERILAČNÍ HRNEC TLAKOVÝ
Steriluje se pod tlakem za vyšších teplot. Vhodný je především pro sterilování masových konzerv. Sterilační doba se v něm podstatně zkracuje.
SKLENICE K STERILACI
Nejlépe velikost ¼, ½, 1, 2 a 5 l.
SKLENICE SE ZABROUŠENÝM OKRAJEM A VÍČKEM
Nejlépe chytají a dobře drží.
SKLENICE S PLECHOVÝMBAJONETOVÝM UZÁVĚREM
A s úzkou gumičkou, tzv. masovky. Když se láhev vkládá do sterilačního hrnce, nesmí se plechový uzávěr pevně utáhnout. Přitáhne se teprve po vyjmutí z hrnce, ještě zahorka.
SKLENICE SE ŽLABKEM NEZABROUŠENÉ
Za války se začaly vyrábět v Německu a u nás, aby se ušetřily pracovní síly. Hůře chytají a velmi nesnadno se otevírají, jsou proto neúčelné.
GUMIČKY
Musí být pružné. Natáhneme – li je na dvojnásobnou délku, nesmějí se přetrhnout a mají se vrátit do původního tvaru i velikosti. Mají mít hladký povrch, hrubozrnná guma špatně chytá a sklenice se otvírají.
PÉRA ZÁCHYTNÁ
Mají být pružná, aby se víčka sice přitiskla, ale aby pára mohla unikat. Víčko musí mít jistou vůli.
PLECHOVÉ KONZERVY
Jsou vhodné pro zavařování většího množství, zvláště ve venkovských domácnostech. Uzavírací systémy jsou různé. U některých typů se můžou víčka znovu použít, u některých musí být nová. Výhodou je, že se může zavařovat větší množství konzerv najednou, např. v kotli.
OTVÍRAČE SKLENIC
Gumička ani víčko se nepoškodí. Jsou vhodné, zvláště používáme – li sklenic se žlábkem. Jejich základní součástí je pevný tenký drát, který šroubkem nebo pákou vtlačujeme mezi gumu a sklo.
POMŮCKY K VAŘENÍ MARMELÁD A DŽEMŮ
KASTROL
Má rovné zesílené dno, aby se obsah stejnoměrně zahříval a nepřipaloval se. Vhodný materiál je kvalitní smalt, hliník, nerezavějící ocel. Kastrol má mít dvojnásobný obsah než zpracovávaná dávka marmelády.
VAŘEČKA
S dlouhou rukojetí. Je dole seříznutá, aby dobře přiléhala ke dnu kastrolu.
ODPECKOVÁVAČ
Na třešně a na švestky.
NÁLEVKA NA MARMELÁDU, NÁLEVY
Chrání hrdla sklenic, před znečištěním.
PAŘÁK NA OVOCNOU ŠŤÁVU
U některých pařáků je výtok s hadičkou, takže šťáva stéká přímo do sklenic, které se ihned uzavřou.
STOJÁNEK
Na cezení šťávy.
GUMOVÉ UZÁVĚRY LAHVÍ
Přetáhnou se přes hrdlo láhve, kterou sterilně uzavřou.
LISOVACÍ STROJ
Na měkké ovoce.
ŽÍNĚNÉ SÍTO
Nebo sítko z umělé hmoty a dřevěná houba.