HRNEC
Cínovaný s plechovým držákem na sklenice a s teploměrem. Jeho police musí těsně přiléhat.
STERILAČNÍ HRNEC TLAKOVÝ
Steriluje se pod tlakem za vyšších teplot. Vhodný je především pro sterilování masových konzerv. Sterilační doba se v něm podstatně zkracuje.
![potřeby na zavařování](https://euroactiv.cz/wp-content/uploads/img_a311332_w2255_t1522175616.jpg)
SKLENICE K STERILACI
Nejlépe velikost ¼, ½, 1, 2 a 5 l.
SKLENICE SE ZABROUŠENÝM OKRAJEM A VÍČKEM
Nejlépe chytají a dobře drží.
SKLENICE S PLECHOVÝMBAJONETOVÝM UZÁVĚREM
A s úzkou gumičkou, tzv. masovky. Když se láhev vkládá do sterilačního hrnce, nesmí se plechový uzávěr pevně utáhnout. Přitáhne se teprve po vyjmutí z hrnce, ještě zahorka.
SKLENICE SE ŽLABKEM NEZABROUŠENÉ
Za války se začaly vyrábět v Německu a u nás, aby se ušetřily pracovní síly. Hůře chytají a velmi nesnadno se otevírají, jsou proto neúčelné.
GUMIČKY
Musí být pružné. Natáhneme – li je na dvojnásobnou délku, nesmějí se přetrhnout a mají se vrátit do původního tvaru i velikosti. Mají mít hladký povrch, hrubozrnná guma špatně chytá a sklenice se otvírají.
PÉRA ZÁCHYTNÁ
Mají být pružná, aby se víčka sice přitiskla, ale aby pára mohla unikat. Víčko musí mít jistou vůli.
![domácí zavařeniny](https://euroactiv.cz/wp-content/uploads/img_a311332_w2255_t1522175632.jpg)
PLECHOVÉ KONZERVY
Jsou vhodné pro zavařování většího množství, zvláště ve venkovských domácnostech. Uzavírací systémy jsou různé. U některých typů se můžou víčka znovu použít, u některých musí být nová. Výhodou je, že se může zavařovat větší množství konzerv najednou, např. v kotli.
OTVÍRAČE SKLENIC
Gumička ani víčko se nepoškodí. Jsou vhodné, zvláště používáme – li sklenic se žlábkem. Jejich základní součástí je pevný tenký drát, který šroubkem nebo pákou vtlačujeme mezi gumu a sklo.
POMŮCKY K VAŘENÍ MARMELÁD A DŽEMŮ
KASTROL
Má rovné zesílené dno, aby se obsah stejnoměrně zahříval a nepřipaloval se. Vhodný materiál je kvalitní smalt, hliník, nerezavějící ocel. Kastrol má mít dvojnásobný obsah než zpracovávaná dávka marmelády.
VAŘEČKA
S dlouhou rukojetí. Je dole seříznutá, aby dobře přiléhala ke dnu kastrolu.
ODPECKOVÁVAČ
Na třešně a na švestky.
NÁLEVKA NA MARMELÁDU, NÁLEVY
Chrání hrdla sklenic, před znečištěním.
PAŘÁK NA OVOCNOU ŠŤÁVU
U některých pařáků je výtok s hadičkou, takže šťáva stéká přímo do sklenic, které se ihned uzavřou.
![vodní čerpadlo](https://euroactiv.cz/wp-content/uploads/img_a311332_w2255_t1522175644.jpg)
STOJÁNEK
Na cezení šťávy.
GUMOVÉ UZÁVĚRY LAHVÍ
Přetáhnou se přes hrdlo láhve, kterou sterilně uzavřou.
LISOVACÍ STROJ
Na měkké ovoce.
ŽÍNĚNÉ SÍTO
Nebo sítko z umělé hmoty a dřevěná houba.