Jak probíhají první týdny života štěňat, a na co si dát pozor


Pokud jste se rozhodli pro odchov vlastních štěňátek, jistě se těšíte, až se budou roztomile kolébat po domě. Štěňata v domácnosti ale zdaleka neznamenají jen legraci, pojí se s nimi i spousta dřiny. Od Vás jako od chovatele se také očekávají určité vědomosti a zkušenosti. Nezapomeňte, že to, jak se štěňata budou vyvíjet, a zda z nich vyrostou zdraví psi s hezkým dětstvím, závisí jen a jen na Vás.

štěně kouše botu

Na jednotlivá období a jejich krátkou charakteristiku se můžete podívat níže:

Vegetativní fáze (1. – 2. týden)

Nejkritičtější období. Štěňata se rodí slepá, hluchá, a bez schopnosti regulace tělesné teploty. Jsou schopna pohybu ve velmi omezené míře, zejména kývavým a plazivým pohybem, díky čemuž se mohou držet u matky. Veškerá péče o štěňata v tomto období tedy závisí na feně, a především na majiteli!

Přechodná fáze (3. týden)

Štěňata se začínají stavět na všechny čtyři a hrát si. Začínají si sama tvořit teplo, a sluchem a zrakem pomalu zkoumají okolí. Také již zvládají vylučovat bez pomocí feny. Důležité je zajistit, aby se mláďata během svých prvních pokusů o pohyb nezranila.

Vtiskovací a socializační fáze (4. – 8. týden)

Stěžejní období pro socializaci a vývoj štěňat. Ta se seznamují se vším novým, co vidí kolem sebe. Důležité je tedy představit štěněti věci, činnosti, zvuky a pachy, se kterými se bude běžně setkávat, stejně jako vytvořit vhodné podmínky pro hru se sourozenci.
tři štěňata

Štěněcí stadium

Štěně navazuje kontakt s novými psy i lidmi. Stále je v jeho životě kriticky důležitá hra a učení. Nesmí se opomenout učení štěněte socializačním i hygienickým návykům, které bude potřebovat v dospělosti.

Puberta

Puberta je ukončením štěněcího věku a začíná zejména u fen s nástupem pohlavního cyklu – je s ní tedy spojeno první hárání. Mladí psi jsou v tomto období pod velkým vlivem pudů. Je tedy důležité je nadále vychovávat, a jejich chování trpělivě usměrňovat.


Nezařazené