Ozdravná a očišťující kůra z ostružin

Právě začínají dozrávat ostružiny, dopřejme si tedy ozdravnou a očišťující kůru z tohoto tradičního drobného ovoce. Ostružiny si můžeme natrhat u lesa, anebo vypěstovat na vlastní zahrádce. Zahradní ostružiníky a jejich kultivary potom plodí, na rozdíl od planých ostružin, mnohem více a jejich plody jsou větší. Lesní ostružiny se většinou plazí, zahradní potom tvoří mohutné pruty, které je nejlepší vyvazovat k opoře.  Ostružiny jsou velice bohaté:
·         Na vitamín C
·         Na vitamíny skupiny B
·         Hořčík
·         Draslík
·         Vápník
·         Železo
·         Bioflavonoidy
·         Karoteny
·         Jablečnou kyselinu
·         Vinnou kyselinu
·         Citronovou kyselinu
·         Pektin
·         Éterické oleje
ostružiny na talíři

Pokud postupně sníme alespoň kilogram ostružin, učiníme velice mnoho pro ochranu našeho zdraví. Díky svému složení jsou ostružiny:
·         Jako prevence nádorových a srdečních onemocnění.
·         Působí detoxikačně a protizánětlivě.
·         Prospěšné jsou při nachlazení a rekonvalescenci.
·         Podporují zdravou pleť.
·         Přispívají k duševní pohodě.
·         Chrání pokožku před spálením a napomáhají zdravému opálení.
·         Napomáhají při horečnatých stavech.
·         Působí příznivě na vyprazdňování.
·         Upravují střevní mikroflóru.
·         Napomáhají před poškození volnými radikály.
·         Zpomalují stařeckou degradaci mozku.
·         Napomáhají léčit zápal plic.
·         Podporují léčbu zánětů.
·         Snižují následky ozáření a chemoterapie.
·         Chrání játra.
·         Chrání zrak a další orgány před volnými radikály.
·         Jako prevence onemocnění dýchacích cest.
·         Napomáhají při nachlazení a chrapotu.
·         Napomáhají při zvětšené štítné žláze.
·         Jako buněčná ochrana při kyslíkové terapii a ozonoterapii.
·         Zpomalují stárnutí, včetně stárnutí pleti a orgánů.
·         Odlehčují metabolický a cévní systém.
·         Ulehčují práci orgánům a chrání je před onemocněním.
zralé ostružiny

Ostružiny v kuchyni

Z ostružin se připravuje lahodná šťáva či marmeláda, přesto je mnohem lepší a zdravější, pokud co nejvíce ostružin zkonzumujeme čerstvých a přebytek zamrazíme. Po rozmražení je z nich možné umixovat koktejl, který bude od toho z čerstvých plodů k nerozeznání.
·         Z ostružin je dobré si připravit i výtečné smoothie. Pokud jej chcete vyzkoušet, rozmixujte ostružiny s mlékem, které může být i rostlinné, anebo s jogurtem či kefírem. Nakonec je přislaďte medem nebo javorovým sirupem.

Nezařazené